Historien om Utøya - Konsis

Historien om Utøya

Ved første øyekast er det lite som vitner om de grufulle handlingene som fant sted på idylliske Utøya en sommerdag i 2011. Datoen 22. juli 2011 har blitt en merkedag i Norsk historie etter terrorangrepet på AUF’s sommerleir som fant sted nettopp på Utøya.

Heldigvis er Utøya så mye mer enn bare det, og øya har atter reist seg. I dag er Utøya igjen en åpen, tilgjengelig og inkluderende arena for å engasjere, lære og minne. Vi i Konsis fikk det ærefulle oppdraget med å produsere store deler av øyas minneutstilling.

LES MER OM: Utøyas minnearbeid

Dette har vi levert

Noe av det første som møter deg da du ankommer øya med båten, er et velkomst- og informasjonsskilt om Utøya. Dette, samt flere av skiltene rundt om på øya, har vi trykket med tekst og bilder på poppel – et materiell i tre som gir et grovt, men fint uttrykk.

Første møte med Utøya med ankomst med båt. Velkomstskilt produsert av Konsis. Foto
Med adkomst fra båt synes velkomstskiltet som Konsis har laget
Skilt på Utøya med informasjon om øya. Produsert av Konsis. Foto
Velkomst- og informasjonsskilt laget på poppel
Kart og informasjon om øya. Produsert av Konsis. Foto
Mange av skiltene på øya er laget i poppel, av Konsis

LES ALT OM: trykk på finér og poppel hos Konsis

Arbeidsmiljølåven

Går vi videre til utstillingen på Arbeidsmiljølåven, møter vi fortellinger om øyas lange og rike historie. Her finner du sanne historier om tiden da Utøya var et feriested for en høyreradikal generalkrigskommissær og statsminister på 1930-tallet, om hvilken betydning Utøya har hatt for norsk politikk, og historier om den vanskelige, men håpefulle veien videre etter terrorangrepet i 2011. Alt dette er også trykket på kryssfinér av poppel.

Øyas historie fra midten av 1900-tallet. Produsert av Konsis. Foto
Utstilling i Arbeidsmiljølåven er trykket på kryssfinér av poppel
Informasjon om øyas historie, her fra 1950-1970 laget på kryssfinér av poppel. Produsert av Konsis. Foto
Utstilling i Arbeidsmiljølåven er trykket på kryssfinér av poppel
Kampen mot intoleranse og hatideologier trykket på kryssfinér av poppel. Produsert av Konsis. Foto
Utstilling i Arbeidsmiljølåven er trykket på kryssfinér av poppel

Minneboken

Det mest avanserte elementet vi lagde til utstillingen på øya er minneboken. Minneboken er et viktig prosjekt for å minnes de som ble frarøvet sine liv under terrorangrepet, og består av 69 dobbeltsidige plansjer – én for hver av de omkomne.

Minneboken som er laget for å minnes alle de som mistet livet under terrorangrepet 22. juli. Produsert av Konsis. Foto
Minneboken er konstruert, produsert og montert av Konsis.

Denne ble både konstruert, produsert og montert her hos Konsis, har ingen faste permer, og er uten begynnelse og slutt. Boken er laget i tett samarbeid med de etterlatte, og lar deg bli litt bedre kjent med ofrene gjennom tekst og bilder. Boken er med andre ord en viktig del av minneutstillingen på øya.  

Øvelse for å skape et demokratisk samfunn og bevisstgjøre hvilke små endringer en selv kan gjøre for en bedre verden. Produsert av Konsis. Foto
Plate med pegger laget av Konsis.

Også denne konstruksjonen er laget hos Konsis. Her har vi satt opp en plate med pegger som besøkende kan henge sine lapper på. På lappene inviteres deltakerne til å skrive ned en konkret handling de selv kan gjøre for «å endre verden». Deretter henges lappene opp på veggen og utgjør til sammen «Utøya». Øvelsen handler om å skape et demokratisk samfunn som er motstandsdyktig mot terror, og er godt egnet som avslutning av dagen og besøket på øya.

Mindre, men viktige jobber

I tillegg har vi frest ut noen tekster direkte i terrassebord rundt om på øya, og produsert skiltet som står i rosebedet utenfor Utøya-huset. Også dette er produsert i poppel for å bruke et materiale med litt liv i.

Skilter laget i poppel. Produsert av Konsis. Foto
Skilt i rosebedet er laget av Konsis i materialet poppel
Skilter i blomsterengen laget av poppel. Produsert av Konsis. Foto
Skilt i poppel

Ellers produserer Konsis festivalbåndene som brukes av alle øyas besøkende. Vi har også trykket opp bilder på dibond til en tidligere utstilling som ikke lenger er på øya.

Alt i alt er det tydelig at øya har kjempet seg tilbake. I dag fremstår den som et fristed for alle som ønsker å engasjere, lære og minnes øyas historie.