Ønsker du å ta bedre bilder? Her er 7 tips for bedre fotografering - Konsis

Ønsker du å ta bedre bilder? Her er 7 tips for bedre fotografering

Å ta gode bilder kan være vanskeligere enn du tror, uansett objekt. Riktig utstyr, lys og vinkler, lokasjon, og vel så det. Alt må være på plass for å skape de optimale forholdene for fotografering. Derfor har vi skrevet ned noen tips som gjør jobben litt enklere.

1.
Mål og visjon

Før du begynner med fotografering bør du sette deg noen mål – hva skal bildene brukes til, og i hvilken anledning? Skal bildene brukes på internett i en ny digital kampanje eller på hjemmesiden, eller skal bildene vises i en produktkatalog? Kanskje begge deler?

Hvis du synes det er vanskelig å definere bruksområder eller se hvilke kreative løsninger som kan heve deres prosjekt, sitter Konsis på haugevis med kompetanse på dette feltet og deler gjerne av tips og forslag.

2.
Hvem eller hva skal fotograferes?

Det neste på lista er naturligvis å finne ut hvem eller hva som skal fotograferes. Velg objekter eller personer som er presentable og som gjenspeiler seg i målene du satt i punkt 1.

Produktbilde
Produktbilde
Portrettbilde
Stemingsbilde
Stemningsbilde

3.
Omgivelser og lyssetting

Nesten like viktig som hvem eller hva som skal fotograferes, er bakgrunnen og omgivelser. Velg en passende bakgrunn, og husk at det som ikke tilfører bildet noe, ofte heller ødelegger det.

Det samme gjelder lyssetting. Uansett om du tar bilder på arbeidsplassen, ute i naturen eller i studio, bør lyssetting stå høyt oppe på prioriteringslista. Skal du bruke naturlig lys, eller trenger du ekstra lyskilder? Ønsker du mye eller lite kontrast? Alt dette påvirker lyssettingen.

Mykt lys gir store kontraster i bildet, mens hardt lys gir hardere kontraster. Fotograferer du ute er det derfor nødvendig å ta hensyn til naturens egne lyssetting – overskyet vær gir mindre kontraster, mens full sol gir harde kontraster (og mysende portrettbilder).

Alt dette har du bedre kontroll over med riktig utstyr. Det bringer oss videre til neste punkt.

4.
Riktig utstyr

Å ha riktig utstyr for fotografering vil være avgjørende for kvaliteten og sluttresultatet på prosjektet. Mye, deriblant lyssetting, har du ofte større kontroll over dersom bildene tas i studio.

I Konsis har vi et eget fotostudio hvor vi tar både produkt- og portrettbilder i optimale omgivelser. Studioet er stort og utrustet med uendelige muligheter for blant annet lyssetting. Her har vi både naturlig lys fra store vinduer, samt lysskjermer som gir akkurat det uttrykket du er ute etter. Ønsker du likevel å ta bilder ute har vår fotograf førsteklasses, portabelt utstyr som gjør han i stand til å ta oppdrag overalt – i studio, så vel som hos kunde eller ute på avtalt lokasjon.

I studio med naturlig lys
Hos kunde i deres omgivelser

5.
Fokus på detaljer

Husk at det kan være de små detaljene som utgjør den store forskjellen. Eksempelvis tok vi i høst bilder til den nye produktkatalogen til Spekestua, hvor omgivelsene var satt til skogen og turfølelsen.

Designer på dette prosjektet dro derfor ut i skogen for å plukke mose, steiner og litt trestubber. Deretter ble studio dekorert og røyklagt i «morgentåke», og tursekken fylt til randen med spekeskinke.

Ved en annen anledning var oppdraget å ta nærbilder av mat. Her har vi leid inn en stylist med et ekstra godt øye for detaljer. Og for å sikre perfeksjon ble én og én ingrediens nøye plassert på fjøla og ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Detaljer. Alt handler om detaljer. Selv de aller minste.

Fotografering til Spekestua sin produktkatalog, med detaljer
Bilder til Spekestuas produktkatalog
De minste detaljene gjør størst forskjell

6.
Redigering og tilpassing

Etter fotografering må bilder som oftest justeres, redigeres og tilpasses bruksområdet. Skal bildene være høyoppløselige for trykk, eller må bakgrunnen endres for å passe profilen i produktkatalogen? Skal farger gjøres skarpere, eller områder lyses opp – pass i så fall på å ikke gjøre de for lyse, da forsvinner detaljene i høylysområder. Eller for mørke, da gror skyggeområder igjen..

Det er også i denne fasen man legger til effekter, animasjoner eller lager GIF’er, dersom det er behov for det. Til det har vi, tillegg til vår fotograf, en hel avdeling med designere som kan hjelpe deg, om du trenger.

7.
Ferdig produkt

Etter fotografering og redigering skal bildene ferdigstilles og presenteres på en delikat måte. Bildene må også lagres i riktige formater og fargerom – og for all del, ikke glem å ha back-up av bildene dine. Alltid. Gjerne flere steder.

Gjør det enkelt

Ønsker du å gjøre jobben litt enklere, kan et alternativ være å sette bort fotograferingen til en profesjonell – som vår fotograf i Konsis.

Vi har gode rutiner på alt som er nevnt over, og vi hjelper deg gjerne med fotoprosjektet. Vår fotograf har årelang erfaring og porteføljen er variert – noen er gjort i studio, andre opptak et gjort hos kunden eller ute på avtalt lokasjon med fotografens egne portable studio. Om fotoobjektet er mennesker, produkter, mat eller miljø er uvesentlig – fotografen får frem det fineste, uansett objekt.

Også kan jo du heller bruke tiden din på det du er best på.

Kategorier: