Ekte, gammeldags julestemning i Freiabutikken - Konsis

Ekte, gammeldags julestemning i Freiabutikken

Den majestetiske sjokoladebutikken til Freia har hatt fast plass på Grand Hotel i Karl Johan siden 1913. Den gang ble interiøret designet i tidsriktig Louis Seize-stil, som ble butikkens varemerke - tre enorme prismekroner, hyller fylt med spesiallagde sjokoladepakninger og et utstillingsvindu for de skuelystne.

I dag er butikken til Freia noe mindre, men det er likevel den gamle butikken som er inspirasjonen for årets juleutstilling – den årelange historien. 

Over 100 år med nydelig design  

De fantastiske utstillingsvinduene til Freia har være trekkplaster for folk fra nært og fjernt helt fra start. Folk dro langveisfra til Karl Johan for å se den eventyrlige utstillingen, særlig rundt juletider. 

I dag, over 100 år senere, dekoreres fortsatt det store utstillingsvinduet med dekorasjoner som vekker oppmerksomhet. Og det var Parallell og deres miniatyrdronning Gyri som fikk oppdraget med å dekorere de store vinduene før jul i år. Som så mange ganger før valgte Gyri å ta med Konsis som sin samarbeidspartner, og med det begynte arbeidet med Freias utstillingsvinduer. 

Tydelig visjon 

Helt fra start hadde Gyri en tydelig visjon om hvordan denne utstillingen skulle se ut. Basert på hennes skisser kom vi til en enighet om materialer og form på utstillingen. 

Planlegging av utstillingsvinduene til Freia. Foto
Gyri hos Konsis for å diskutere egen visjon for utstillingen

Et par uker senere leverte Konsis ferdig konstruksjon bestående av blant annet: 

Rammen til kjøpmannsdisken og tilhørende glassfronter. Frontene er skåret ut i overheadfolie, mens selve rammeverket er laserskåret i 3 mm kryssfinér – en teknikk som er ekstremt nøyaktig og passer godt når det er fine detaljer slik som i dette tilfellet. 

LES MER OM: finér og poppel

Kjøpmannsdisk med glassfronter og miniatyrsjokolader

På fasaden monterte vi Freia-logoen som vi har skåret ut i skiltkartong laminert med gullfolie. I tillegg skar vi ut hull til miniatyrdøren, og konstruerte en nisje til utstillingsvinduet. Vindusnisjen har vi limt sammen av kryssfinér og kurvet flyfinér med trykket trestruktur for å ligne det gamle treverket i butikken.  

Freia-logo og utstillingsvindu

Vi har også laget de grønne “marmorflisene” inne i miniatyrbutikken, som er printet på glossy folie for et realistisk marmor-aktig mønster. Tapetet på veggene i butikken har vi også trykket og montert. Veggene i gateområdet har også fått tilpassede plater i 3 mm speilakryl som enkelt kan flyttes på. 

Inne i miniatyrbutikken med “marmorfliser” på gulvet

 

Å bringe utstillingen til liv 

Med ferdig montert fundament, gjensto “kun” jobben med å bringe miniatyrvarianten av Freiabutikken til livet. Og mange timer senere hadde Gyri fylt hyllene og utstillingen til randen med alt du kan tenke deg i miniatyr – sjokolade, dukker med klær hun selv har sydd for hånd, julepynt, tekopper og til og med en miniatyrpakkedisk. 

Dukker laget av Gyri med klær sydd for hånd

Resultatet ble nok et vellykket prosjekt, og utstillingen er allerede å se i Freiabutikken i Karl Johan.