En utstilling for historiebøkene - Konsis

En utstilling for historiebøkene

I Møllebyen i Moss ligger det innholdsrike museet «Moss by- og industrimuseum». Under pandemien sto tiden nærmest stille på museet. Hvert fall fra utsiden.

På innsiden, bak lukkede dører, var der derimot fullt liv. Mens pandemien herjet, utformet de ansatte ved Moss by- og industrimuseum en helt ny og spektakulær utstilling: De som var – Vi som er.

Henrik, prosjektleder i Konsis, sammen med Bjørg, kurator og ansvarlig for utstillingen på Moss by- og industrimuseum
Henrik, prosjektleder i Konsis, sammen med Bjørg, kurator og ansvarlig for utstillingen

“Utstillingen handler om hvordan Moss og Rygge har blitt formet av tidligere liv, samt hvordan vi lever i dag”, kan Bjørg Holsvik fortelle. Hun er konservator på museet og prosjektleder for utstillingen som åpnet for publikum fredag 17. juni 2022.

Finarbeid helt ut i fingerspissene

Utstillingen strekker seg over 300 år tilbake i tid til da Moss fikk bystatus i 1720. Den viser historiske hendelser og hverdagslige begivenheter som har ledet lokalområdet til det vi kjenner det som i dag.  

I hovedsak er utstillingen laget av moduler kledd i kryssfinér. Konsis har stått for trykking og foliering av modulene med en matt laminert folie. Her har det vært laget tester med frontplater i kryssfinér for å finne en riktig folie som både vil gi lang holdbarhet, kombinert med best mulig uttrykk, til stor fornøyelse fra de ansatte på museet:

“Vi er utrolig imponert over montørene fra Konsis. De har foliert hver minste detalj i utstillingen. Det er tydelig finarbeid helt ut i fingerspissene», forteller Bjørg videre.

Monter med utstillingsgjenstand i utstillingen på Moss by- og industrimuseum
Monter med utstillingsgjenstand

Hun legger heller ikke skjul på at det var en litt kronglete folieringsjobb de satt bort til montørene i Konsis, men at jobben ble meget godt utført:

«Vi hadde aldri klart å gjøre denne jobben på egenhånd. Hvert fall ikke så plettfritt.»

Flere steder i utstillingen finner du også skuffer for ytterligere informasjon hvis ønskelig. Skuffe-systemene har museet satt inn selv, mens Konsis har foliert frontene og levert kryssfinérplater med påtrykket informasjon til skuffene.

Skuff for ytterligere informasjon om utstillingen ved Moss by- og industrimuseum
Skuff for ytterligere informasjon

Også de roterbare platene er produsert og montert av Konsis i kryssfinér. Her med informasjon og bildedesign trykket på hver side av de roterende platene.

Roterende plater med informasjon og bildedesign trykket på hver side, på Moss by- og industrimuseum
Roterende plater med informasjon og bildedesign trykket på hver side

Enkelte objekter i utstillingen er gamle og svært skjøre, og trenger derfor ekstra varsom behandling – også når det kommer til bruk av materialer. Disse er derfor plassert inn i egne montere, og er omkretset av håndskårede kapaplater.

Videre er også skiltene med informasjon som henger foran enkelte av utstillingsobjektene trykket og foliert av Konsis.

Gjenstandsskilter på Moss by- og industrimuseum
Gjenstandsskilter

Et pågående prosjekt

Ellers har de ansatte fra museet selv stått for tekstene rundt om i utstillingen, funnet bilder i arkivene og utstillingsgjenstandene som står på hyller, i skuffer og på montere. Tina Blomqvist i Blomqvist Design har stått for designet av utstillingen med tilpasninger av tekster, bilder og alt av filer før dette ble sendt til en «check-up» hos Konsis for så å sendes i produksjon. Som alltid, er det viktig med et nært samarbeid mellom designer og produksjon.

Utstillingen er del 1 av en helt ny basisutstilling som formidler historien om Moss i et 300 årsperspektiv. Del 2 av utstillingen skal ferdigstilles neste år, og vil omhandle perioden fra 1920 og frem til i dag. Vel møtt!