En utstilling til folket - Konsis

En utstilling til folket

Nasjonalbiblioteket har mange oppgaver. En av disse er å samle og bevare alt som publiseres i Norge innen alle medietyper. Det være seg bøker, tidsskrifter, aviser, musikk, film, foto, kringkasting og nettsider.

Videre skal alle disse medietypene synliggjøres og formidles på en interessevekkende måte for et allment publikum. Akkurat slik Nasjonalbiblioteket nå har gjort med utstillingen Labyrint. På sporet av Harry Hole.

På sporet

«Utstillingen formidler viktige aspekter ved Nesbøs Harry Hole-serie, og gjennom det sier den også noe om krimromanen som sjanger.», kan Laila Meyrick fortelle. Hun er utviklingsansvarlig ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, og har vært en av produsentene for utstillingen.

Konsis på sin side fikk jobben med produksjon av alle materialer, samt deler av konstruksjonen i utstillingen. Før sommeren tok vi derfor turen innom biblioteket for å se det ferdige resultatet.

Inngangen til utstillingen Labyrint - på sporet av Harry Hole, på Nasjonalbiblioteket
Inngangen til utstillingen Labyrint – på sporet av Harry Hole

Et godt og tett samarbeid

«Labyrint. På sportet av Harry Hole belyser den drikkfeldige og autoritetshatende detektivens etterforskningsmetoder, romanfigurens egenskaper samt byens og samfunnets rolle i alle disse fortellingene», forteller Laila. 

I utstillingen vises blant annet manuskriptet til en upublisert Harry Hole-roman, Jo Nesbøs egne inspirasjonsbøker, fantomtegninger av Harry Hole, og CV-en til den berømte etterforskeren.

Det er med andre ord en stor utstilling med mange komponenter. For å fremme disse best mulig har Nasjonalbiblioteket hatt god nytte av det tette samarbeidet med Konsis:

«Med Asgeir og hans ekspertise med på laget har vi funnet kreative løsninger som fremmer utstillingen best mulig», fortsetter Laila.

Asgeir er prosjektleder i Konsis, og har mange års faglig bakgrunn fra bransjen. Basert på tegninger fra utstillingsarkitektene Nissen Richards Studio i London, har han og Nasjonalbibliotekets snekker samarbeidet tett for å komme frem til løsninger som enkelt monteres, men likevel ser bra ut.

I tillegg til å samarbeide om løsninger, har Konsis også produsert bannere, vegger i valchromat med og uten trykk, trykk på tapet, introvegger og -plater i OSB, samt gjenstandstekster på papir, papp og på folie.

«Vi så etter en trykkleverandør som kunne levere på spesifikke krav til kvalitet. I tillegg ønsket vi tett oppfølging under hele produksjonen av utstillingene. Det fikk vi definitivt hos Konsis», forteller Laila fornøyd til slutt.

Åpent for alle

Utstillingen er åpen for alle frem til 5. november 2022, og passer ypperlig for de med en interesse for krimsjangeren, Jo Nesbø-fans, og generelt kulturinteresserte. Også er det selvfølgelig helt gratis.

Så her er det ingen tid å miste. Kom deg på utstilling på Nasjonalbiblioteket og opplev den mystiske verden til Harry Hole.